Sauna

Sauna predstavlja vruću suvu kupku u zatvorenoj sobi uređenoj neobrađenim, suvim, mekanim drvetom i zagrejanim vatrenim kamenjem. Sauna je karakteristična po veoma visokim  temperaturama u cilju opuštanja mišića i obilnog znojenja zbog čišćenje pora i poboljšanja respiratornog sistema. Ne može se videti para u sauni.

Sauna je jedina finska reč u engleskom rečniku; a značenje joj je “kupka” ili “soba za kupku”. U Finskoj je sauna i stvorena u svojoj originalnoj formi pre više od 2000 godina i označavala je način življenja. Jedno od prvih finskih opisa saune datira iz 1112. godine. Saune su postale pristupačnije nakon što je razvijena električna sauna 1950-ih godina.

Kako funkcioniše sauna?

Optimalna temperatura u sauni je između 71ºC i 87ºC. Relativna vlažnost vazduha, koja se kontroliše dodavanjem vode na vruće kamenje, kreće se između 10% i 30%, po potrebi. Poželjno je istuširati se pre ulaska u saunu. To će omekšati vašu kožu i skinuti postojeće prirodne ili veštačke mirise koji ne pripadaju atmosferi saune.

 

Nije poželjno boraviti više od 15 minuta u sauni. Kada vam postane vruće, izađite iz saune i ohladite se mlakim tušem.

Nije preporučljivo naglo promeniti vruće okruženje u hladno.

Tokom drugog ulaska u vruću sobu, vazduh bi trebalo da bude vlažniji nego prvi put. Ponovo, kad osetite toplinu, ohladite se mlakim tušem.

Vruće- hladno razdoblje bi se trebalo ponavljati često koliko vam prija. Za većinu ljudi, dva razdoblja su dovoljna.

Zadnje razdoblje može biti kratko, dovoljno tek da vas zagreje i omekša kožu.

Dobar način za hlađenje i opuštanje bila bi blaga hidromasaža (mlakom vodom) u hidromasažnoj kadi. Masaža je idealan način za opuštanje.

Nemojte se oblačiti dok god vam telo nije sasvim ohlađeno (ne znojite se više). Napomena: Telo će vam nakon terapije saune biti osetljivije nego obično na hladne temperature.

Nakon izlaska, najviše se preporučuju lagani obroci i osvežavajuca pića.

Zdrave osobe mogu koristiti terapije saunom koliko god često to žele bez brige za negativne zdravstvene uticaje.

Za često korištenje saune, preporučuje se korišćenje losiona za telo kako bi se izbeglo sušenje kože.

U sauni nemojte provoditi više od 15 do 20 minuta za svako razdoblje.

Često kvasite lice hladnim peškirom kako bi izbegli preterano zagrevanje.

Deca smeju početi da koriste saunu nakon navršenih dve ili tri godine.

Delovanje:

  • Toplota poboljšava vašu cirkulaciju i ubrzava prirodne telesne procese. Pomaže u dubinskom čišćenju kože, opušta od stresa i jača osećaj mladosti.
  • Opušta vaše mišiće, pomaže u smanjivanju tenzije i poboljšava fizičku kondiciju podižući broj otkucaja srca i spuštajući krvni pritisak
  • Intenzivno znojenje postignuto u sauni odstranjuje duboko usađene nečistoće i mrtve čestice na koži, ostavlja sjajnu i izrazito čistu kožu. Ubrzanjem cirkulacije izvlači prirodne hranjive materije kože na površinu, koje onda dovode do poboljšanja pigmentacije, elastičnosti, boje i lepote.
  •  Ubrzava razvoj hormona, poboljšava rad respiratornog sistema, otvara disajne puteve, smanjuje otpor pri disanju, reguliše vegetativni sistem te poboljšava mentalno stanje.
  • Izvanredno je za poboljšanje zdravlja, kao način za smirenje bola kod istegnutih mišića leđa, hroničnog reumatskog artritisa, astme, nestabilne hipertenzije (stadijum I i II), nekoliko poremećenih perifernih cirkulacija

Upozorenje:

Sauna nije preporučljiva za osobe sa akutnim reumatskim artritisom, akutnim infekcijama, aktivnom tuberkulozom, seksualno prenosivim bolestima, akutnim mentalnim poremećajima, upalom unutrašnjih organa ili krvnih zrnaca, značajnim vaskularnim promenama na mozgu ili srcu, problemima sa cirkulacijom ili akutnim rakom.